Droomlocatie

Op deze pagina nemen we je graag mee in de keuzes die we maken omtrent onze droomlocatie.

Waarom Zweden?

Dat is vaak de eerste (logische) vraag die mensen ons stellen als we ze vertellen over onze droom om te gaan wonen, werken & genieten in Zweden.

Zweedse vlag
Waarom Zweden?

Voor veel emigranten die ons voorgingen naar dit land is die vraag vaak wat makkelijker te beantwoorden. Ze zijn er al jaren op vakantie geweest, hebben er familie wonen waar ze regelmatig komen of werken er. Kortom ze kennen het land, het klimaat, haar inwoners en de cultuur en dat bevalt ze zo goed dat ze op enig moment hebben besloten om Nederland definitief te verruilen voor Zweden als nieuw thuisland.

Echter geen van bovenstaande redenen zijn op ons van toepassing. Sterker nog we zijn er nog nooit geweest! En waarom maken wij dan toch de keus om naar Zweden te verhuizen, waar baseren we dat op en waarom vertrouwen we er zo sterk op dat dit de juiste keuze is? Om al deze vragen te beantwoorden nemen we jullie graag mee in ons proces!

Even terug…

Sinds 2017 zijn wij al, op en af, bezig met rondkijken naar een andere woon- en leefomgeving. Niets spannends op dat moment, gewoon wat meer groen, rust en ruimte om ons heen. Oh, en het liefst ook nog tegen wat lagere woonlasten zodat we minder hoeven te werken en juist meer tijd overhouden om van die rust, ruimte en groene omgeving te kunnen genieten!

We zijn begonnen in onze eigen omgeving (Provincie Gelderland) maar breidden ons zoekgebied al snel uit tot ongeveer heel Nederland. Met de jaren stegen echter ook de huizenprijzen wat de zoektocht niet makkelijker maakte. Je moest meer geld meebrengen maar kreeg daar steeds minder ruimte voor terug én je moest er steeds verder voor weg. “Verder” wil in dit geval nog zeggen de Provincie Groningen of Provincie Drenthe dus met de uiteindelijke keuze voor Zweden viel dat “verder” achteraf gezien nog wel mee…😉

Het werd uiteindelijk een optelsom. We konden bijvoorbeeld in Groningen wel iets kopen wat redelijk aansloot op onze wensen maar wél tegen een maximale hypotheek. Dat minder werken zou er dus bij inschieten en maandelijks hebben we wel te maken met hoge woonlasten. Geen fijn vooruitzicht! En daar komt dan nog bij dat als je in Groningen gaat wonen, werken in Arnhem en Ede eigenlijk geen reële optie meer is. We moeten beide dus ook op zoek naar een andere baan met alle onzekerheid wat dat weer met zich meebrengt.

Dit was ongeveer het moment dat ik (Rob) heb gezegd: “Maar als we dan toch zó ons leven (moeten) gaan omgooien waarom dan niet helemaal het roer om…”. Het zaadje was geplant en we besloten om vrijer te gaan denken, ook over de grenzen heen. Er ging een wereld voor ons open!

Banner_concept
“Onze” Banner (conceptversie)

Het proces

Iedereen herkent dat wel, dat gevoel dat als je ergens bent (vaak op vakantie, met mooi weer) je daar best zou willen wonen. Als gezin hadden wij dat gevoel tijdens en ook nog wel even ná onze zomervakantie in Karinthië, Oostenrijk (2019). Bij Leonie was dat gevoel tijdens die vakantie zo sterk dat ze aan de rand van het zwembad in ons vakantiedorp online een cursus Duits bestelde zodat ze bij thuiskomst meteen aan de slag kon met de Duitse taal😉.

Met in het achterhoofd onze droom om te kunnen wonen, werken & genieten op een droomlocatie, die mogelijk zelfs in het buitenland zou kunnen liggen, hebben we dit uiteindelijk in september 2020 serieus opgepakt. We zijn toen gestart met de “Gouden Gastenconcept” training van de DroomplekAcademie waarover je alles kunt lezen in ons Blog.

Een belangrijk onderdeel van onze droom, of eigenlijk de allerbelangrijkste, is de locatie/het land. Deze bleef echter lang mistig. We vonden het gewoonweg lastig hier al een “harde” keuze in te maken. Enerzijds hielden we Nederland nog open maar dat was, achteraf gezien, meer om familie en vrienden nog enigszins gerust te stellen. Anderzijds was “het buitenland” ook meteen zo’n life changer, emigratie is ook niet niks.

Droom
Dromen

Gaandeweg de training kwam natuurlijk bij onszelf wel steeds vaker de vraag opborrelen wáár we dat dan wilde gaan realiseren. Tot het moment dat we voor ons gevoel “vastliepen” in ons proces. Om verder te kunnen met onze droom en om deze levendig te houden, bezig te blijven, hebben we onszelf toen eerst gericht op het land.

Opties

Zoals eerder benoemd kan je keuze voor een land bij emigratie ingegeven zijn door positieve ervaringen met dat land (vakantie etc.). Daarnaast komen natuurlijk de praktische zaken om de hoek kijken (bereikbaarheid, werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, woongenot etc.). Ook een niet te onderschatten element is het “gevoel” bij een land, ingegeven door ervaringen (van anderen) en dingen die je leest en ziet over een land.

Alhoewel we fantastische vakantie ervaringen hadden met Canada (allebei) en Nieuw-Zeeland (Rob) zijn deze landen nooit een optie geweest. Europa is ons doel en daar zijn, in potentie, genoeg landen waar we onze droom zouden moeten kunnen realiseren. Meer groen, rust en ruimte, dat is wat we zoeken. We hebben een voorkeur voor een omgeving met meren, bossen en bergen (heuvels, glooiend).

Vlaggen
Zweden – Noorwegen – Oostenrijk

Mede door de vakantie ervaringen (zowel zomer als winter) “begonnen” we in Oostenrijk. Lekker centraal in Europa, goed bereikbaar, relatief makkelijk qua taal, zelfde valuta, mooie landschappen etc. Toch bekroop ons op enig moment het gevoel dat dit niet ons land is. Misschien toch nog wat aan de drukke kant, zeker in de seizoenen. Qua klimaat sluit het ook niet helemaal aan op onze wensen (in de zomer soms té warm) en ook veelal gericht op de wintersport. Ook Duitsland haakte, op diverse vergelijkbare punten, daarom voor ons af.

Klimaat is een “dingetje” (en niet alleen voor ons…). De zomers in Nederland worden, wat ons betreft, te warm. Mooi weer is oké maar op die hittegolven zitten we niet echt te wachten. Ook de winters zijn niet om over naar huis te schrijven, het is meestal kwakkelen. We zijn dus meer op zoek naar duidelijke seizoenen. Sneeuw en ijs in de winter, rustig (en niet al te warm) zomerweer in de zomer. En dat dan in combinatie met de koelte van de bossen en meren in een mooi glooiend landschap…

Scandinavië, en dan Noorwegen en Zweden in het bijzonder, trok ook altijd al onze aandacht. Qua natuurschoon en klimaat maar ook qua leefbaarheid. Met regelmaat staan deze twee landen bovenaan in de verschillende lijstjes over goed leven en wonen, om diverse redenen. Eén “probleempje”…… we zijn er nog nooit geweest😊.

Raar…

Toegegeven, het voelt een beetje raar om te vertellen dat je wilt emigreren naar een land waar je nog nooit geweest bent. Oké, er zijn verhalen van mensen die het gedaan hebben, succesvol ook maar toch voelt het als een aparte keuze. Veelal lees en hoor je dat je je toekomstige thuisland toch in ieder geval meerdere keren bezocht “moet” hebben. Het liefst ook in de verschillende seizoenen en voor langere tijd. Idealiter gezien dus.

Maar simpel gezegd gunnen wij onszelf die tijd niet meer. Voor ons gevoel hebben we al te lang gedacht en gedraaid. We beseffen ons inmiddels dat het perfecte moment nooit komt en dat DOEN de enige manier is om dromen uit te laten komen, het is nu of nooit!

Zweden

Waarom Zweden en niet Noorwegen? Dit is een vraag wat we veel horen én ook begrijpen. Bij gebrek aan live ervaringen doen we het met veel lezen (tijdschriften en boeken), reisverslagen kijken en lezen, documentaires en reisprogramma’s bekijken en ervaringsverhalen van emigranten aanhoren etc. Dát is onze voorbereiding en geeft ons een gevoel. Daarnaast concentreren we ons op de feiten en cijfers die tegenwoordig heel gemakkelijke te achterhalen zijn. Het is dus een combinatie van beide die voor ons de doorslag hebben gegeven. Overigens gaan we deze zomer nog wel 2 weken rondtoeren door Zuid en Midden Zweden om onze keuze bevestigd te krijgen 😉.

We beseffen ons terdege dat bovenstaande maar een deel van de voorbereiding vormt en dat “het ervaren” een zo nog groter deel is en uiteindelijk de slagingskans bepaald. Maar bij het roer omgooien hoort nu eenmaal risico’s nemen, in ons geval weloverwogen, en keuzes maken zonder de consequenties helemaal te kunnen overzien. Dat heet “leven” toch…?

De keuze voor Zweden is gemaakt. Op basis van 1/3 deel gevoel, 1/3 deel feiten en cijfers en 1/3 deel “durf te leven”. Dit gecombineerd met een flinke portie doorzettingsvermogen en positivisme hopen we dat dit avontuur ons gaat brengen wat we er van verwachten. En de hobbels, die we zeker gaan tegenkomen, nemen we met liefde!

Sverige, vi kommer!