Glad påsk (fijne paasdagen 😉)!

Het is inmiddels 4 weken geleden dat we jullie het nieuws brachten dat we gaan proberen ons leven voort te zetten in het mooie Zweden. En wát een reacties heeft dat opgeleverd zeg! Leuk om te lezen en zien dat iedereen het ons gunt én dat iedereen er zo positief tegenover staat. Volg je dromen wordt veel gezegd en geschreven maar het ook daadwerkelijk doen is weinigen gegeven. Toch willen wij het écht gaan doen, de voorbereidingen zijn in ieder geval in “volle” gang.

In dit blog nemen we jullie mee in onze voorbereidingen zoals de Zweedse taallessen maar ook de zoektocht naar de “ideale” woonregio. We willen snel maar beseffen ook dat, zeker in deze Corona-tijd, er nog niet heel veel kan en mag. Een dubbel gevoel dus maar we doen wat we kunnen!

We wensen jullie veel leesplezier en hele fijne paasdagen (of zoals de Zweden zeggen: glad påsk!).

Paaseitjes

Zweedse les

… Ofwel Svenska lektion. Elke vrijdagmiddag tegen 16.00 uur komt Hinke om ons viertjes weer een les Zweeds te geven. Daarnaast proberen we op dinsdag én donderdag na het avondeten een uurtje te herhalen en huiswerk te maken (oh, en Leonie oefent stiekem tussendoor nog wat extra…). Maar ik mag gerust zeggen dat het ons best goed af gaat! Gelukkig is het geen hele moeilijke taal en beginnen we dingen te herkennen.

Anniek en Iris pakken het gelukkig ook erg goed op. Sowieso maken we ons over hen geen grote zorgen als we straks in Zweden zitten. Kinderen schijnen de taal supersnel op te pikken en dat merken we nu met de lessen ook al. Het kost ons en dat zal de leeftijd wel zijn 😉…, toch meer moeite om dingen te onthouden maar zoals gezegd, ik vind dat we het best goed doen!

De regio

Tip: Als je overweegt om te gaan emigreren kies dan voor of een land dat je al goed kent óf een klein land. Dit maakt het zoeken naar je droomplek een stukje eenvoudiger…

Met een oppervlakte van zo’n 450.000 km2 is Zweden ruim 11 keer zo groot als Nederland (inwoneraantal ca. 10 miljoen tegen ca. 17 miljoen in Nederland). GROOT dus! Dit maakt het niet eenvoudiger om een regio te kiezen waar we onze toekomst zien. Toch proberen we stukje bij beetje het land “af te pellen” tot een aantal regio’s die voldoen aan onze wensen. Niet te hoog in Zweden, dicht bij een wat grotere plaats, bossen en meren in de achtertuin, goede bereikbaarheid, goede werkgelegenheid etc. zijn zoal wat criteria die we hanteren.

Voor het “live” gevoel hebben we onze hoop gevestigd op onze rondreis in de zomer waarbij we een drietal plaatsen aandoen, elk in verschillende regio’s van Zweden. De dagen dat we in die plaatsen vertoeven gebruiken we om de directe omgeving te verkennen. Hopelijk geeft ons dat een goede indruk. Als het gevoel na de vakantie nog steeds goed is zullen we in het najaar proberen meer gerichte tripjes te gaan maken.

Onze focus ligt vooralsnog op Zuid-Zweden, regio Småland en Östergotland, maar we kijken ook naar het onder Nederlanders populaire Dalarna en Värmland (Midden-Zweden). Tijdens onze roadtrip doorkruisen we alle 4 de genoemde regio’s.

Niet alleen maar Zweden…

Je zou bijna denken dat alle (vrije) tijd in Zweden gaat zitten maar dat is gelukkig ook niet zo hoor. We vinden allebei nog voldoende tijd voor onze “nieuwe” hobby’s 😊. Leonie is lekker bezig met yoga en staat elke dag op de mat om trouw haar dagelijkse oefeningen te doen. Ikzelf heb inmiddels mijn houtdraaibank in de garage staan en probeer wat projectjes op te pakken.

Schaal
Van blok hout naar schaal!

Omdat je nooit te veel kunt oefenen heb ik vorige week nog 2 dagen een workshop gevolgd bij Peter Peer. Ik denk nu wel voldoende handigheid én de spullen te hebben om lekker aan de slag te gaan. Hieronder nog even de resultaten van de workshops…

Resultaat workshop
Waxinelichtje houder & schaal

Anniek en Iris hebben trouwens ook een nieuwe hobby! Sinds eind februari zitten ze allebei op paardrijden (zo moeder zo dochters…). Nu nog samen privéles maar als ze kundig genoeg zijn gaan ze samen met anderen in de groepsles. Gelukkig is dit een hobby die ze in Zweden goed kunnen voortzetten en dan zijn ze alvast geoefend. Grote kans dat Leonie ook weer gaat paardrijden, 2e paasdag heeft zij haar proefles gepland. Als je eenmaal besmet bent met het virus…

Anniek en Iris op een paard
Nieuwe hobby!

Tot slot

Dat was het weer voor dit blog. Misschien niet zo onthullend als de vorige keer maar we blijven jullie graag op de hoogte houden van onze ontwikkelingen, ook als deze niet altijd zo spannend zijn 😉.

Rest ons niets anders dan jullie, op de valreep, hele fijne paasdagen toe te wensen en vooral ook in goed gezondheid!

Lieve groet en tot de volgende blog,
Rob & Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.