Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

De titel van dit blog geeft aan wat er in deze periode van ons gevraagd wordt. Nu waren de grenzen van onze comfortzone al aardig opgerekt door de stappen die we tot nu toe genomen hebben maar het kan dus nog verder 😊.

De eerste sneeuw is gevallen, toch zo’n 40 cm. in 4 dagen tijd en dat vraagt aanpassingsvermogen. Gelukkig waren we qua kleren en auto al voorbereid dus dat scheelde. Maar het geeft toch wat praktische problemen wanneer er ineens zoveel sneeuw (voor Nederlandse begrippen dan) voor je deur ligt. Op de fiets naar school is er even niet meer bij voor Anniek en Iris dus die gaan óf lopend óf worden door ons gebracht. Dit laatste dan wel in een heerlijk voorverwarmde én ontdooide auto mét spijkerbanden!

Nora uitlaten was met name lastig voor Nora zelf aangezien zij tot haar buik in de sneeuw verdwijnt en het lastig is om dan te bepalen hoe en waar je je behoefte doet. Ze vindt de sneeuw overigens geweldig!

Nora in de sneuw
Sneeuwmonster!

Een aardige buurman uit het dorp mét shovel en sneeuwschuif/-schep heeft al enkele keren onze oprit schoongeveegd en met de door onszelf aangeschafte “snöslunga” (sneeuwspuitmachine) houden we de paden rondom ons huis aardig sneeuwvrij.

Al met al zijn we redelijk bekomen van de eerste sneeuwval en hebben we ons erop aangepast. Dat zal ook nodig zijn aangezien dit nog maar een speldenprikje lijkt bij wat er nog allemaal kan komen (als we buren en vrienden mogen geloven…).

Wat ook flexibiliteit vereist is een verbouwing! Ondanks dat het de bovenverdieping betreft en we op de begane grond gewoon door kunnen leven zoals we dat al ruim een half jaar doen geeft het toch onrust. Ook dit is echter maar tijdelijk en dat besef geeft dan op de meest verhitte momenten weer wat rust.

Over het verloop van de verbouwing lees je hieronder meer…

Huis & verbouwing

Inmiddels zijn we alweer een maand “grootgrondbezitters” in Zweden 😊. De koop van de woning is volledig afgerond en de verbouwing van de 1e verdieping is in volle gang.

Voor diegene die het niet helemaal scherp meer hebben, alleen de begane grond is op dit moment bewoonbaar. Dat wil zeggen geïsoleerd, een badkamer, keuken, woonkamer en 2 slaapkamers. En hoe we het doen doen we het maar we leven dus al 8 maanden op die 90 m2, meiden samen in een 2-persoonsbed, zonder noemenswaardige ruzie.

Eén van de redenen dat het huis ons erg aansprak waren de mogelijkheden op de 1e verdieping. Tot voor kort geen elektra, één klein slaapkamertje en voor de rest één grote, ongeïsoleerde ruimte met heel veel troep van de oude eigenaren… Maar in potentie de mogelijkheid voor 3 mooie, ruime slaapkamers én een extra badkamer!

Gelukkig was de oude eigenaar zo aardig om nagenoeg alle troep (denk aan meubels, gordijnen, oude apparaten etc.) daags voor de overdracht op te komen ruimen. Met een serieus grote kar hebben ze in drie ritten alles weggehaald (1 lading naar de stort, 1 lading naar de kringloop en 1 lading mee naar haar eigen huis). Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen.

Inmiddels zijn we ruim 4 weken verder en de contouren van de kamers worden al zichtbaar. Ook de al aangebrachte isolatie begint merkbaar zijn werk te doen. Verder worden alle 4 de ramen (enkelglas) vervangen door 3-laags isolatieglas ramen, wordt er verwarming aangelegd en krijgen we nog een ruime bergzolder mét vlizo-trap.

Oh, en dan vergeet ik nog dat de oude stoppenkast inmiddels is vervangen door een moderne automaat én krijg ik elektra in de schuur! Kan ik eindelijk mijn meeverhuisde houtdraaibank weer eens aanslingeren 😉.

De verbouwing wordt uitgevoerd door ‘Van Zanten Allservice AB’ (Johannes), ja, een rasechte Hollander die al een jaar of 15 in Zweden woont en werkt. We hebben niet bewust voor een Nederlandse aannemer gekozen maar we werden getipt door andere Nederlanders die met volle tevredenheid van zijn diensten gebruik hadden gemaakt. Daarbij is het qua communicatie wel zo praktisch én Johannes hanteert de Nederlandse werkmentaliteit, niet l*llen maar poetsen… De werkbus en het visitekaartje van Johannes zijn voorzien van zijn motto; “Ingenting är omöjligt” oftewel “niets is onmogelijk”. Moet dus goed komen.

Net als in Nederland rijzen de prijzen hier de pan uit. Niet alleen in de supermarkt of aan de pomp maar ook bouwmaterialen zijn schreeuwend duur (en soms moeilijk leverbaar). En aangezien ook in Zweden alleen de zon voor niets opgaat moet er natuurlijk wel gewerkt worden om één en ander te kunnen bekostigen (en zo hebben we een mooi bruggetje naar het volgende onderwerp…).

Werk & school

Leonie zit midden in de kersttafels (“Julbord”), een Zweedse traditie waarbij restaurants hun deuren openen en voor een vaste prijs (exclusief drank) een zeer uitgebreid kerstbuffet aanbieden. Kungsholmen doet hier ook aan mee en dat betekent dat Leonie van woensdag t/m zondag vanaf een uur of twee ’s middags tot soms elf uur ’s avonds aan de bak mag/moet. Pittig, hectisch en druk maar ook leuk om eens mee te maken. De tijd vliegt in ieder geval voorbij én de verdiensten zijn natuurlijk van harte welkom.

Julbord
Julbord

Ikzelf mag blijven bij PIM.info. Mijn half jaar contract loopt einde van het jaar af maar in goed overleg en naar beide tevredenheid wordt dit omgezet in een vast contract. Ik heb het goed naar mijn zin en vindt het werk leuk. Fysiek zit ik weliswaar op zo’n 1800 km. afstand maar door de zeer regelmatige interactie met collega’s voel ik die afstand niet echt. Dat ik het bedrijfsuitje én het kerstdiner moet missen neem ik maar op de koop toe 😊.

Anniek en Iris gaan nog steeds (althans meestal…) zonder tegenzin naar school. ’s Ochtends nog net bij licht maar als Iris op dinsdag en donderdag van de ”Fritids”, de naschools opvang, komt in het donker. Nog even en ze vertrekken ook in het donker. De kerstvakantie (een kleine 3 weken) is gelukkig aanstaande want je merkt wel dat ze er aan toe zijn. Met name het Zweeds verstaan en spreken vraagt natuurlijk nog steeds veel van ze maar ze doen het zó goed! Wat dat betreft prijzen we ons gelukkig en zijn we apetrots op ze.

Tot slot

En zo zijn we alweer toe aan het slotstuk van dit blog. Er gebeurt veel en we vervelen ons niet zoals jullie merken. Druk, soms op het hectische af, maar meestal net voldoende tijd in de week om weer bij te tanken vóórdat de nieuwe week begint. Wat dat betreft komt de kerstvakantie óók voor mij en Leonie wel even gelegen.

Naast de foto’s in dit blogbericht staan er ook weer wat mooie foto’s in het fotoalbum dat je hier vindt. Veel kijkplezier!

Nu de Zweedse winter is gearriveerd krijgen we nog wel eens de vraag of we er niet tegen op zien. Een lange, donkere en koude periode, hoe komen we dat door… Wij denken dat dat wel goed komt, enerzijds zitten we zo in het werk-school-huishouden ritme dat we geeneens tijd hebben om stil te staan bij hoe vroeg het eigenlijk donker wordt. Anderzijds kijken we uit naar de mooie vriesperiode waarin we het meer op de schaats kunnen verkennen, wellicht de sneeuwscooter ontdekken of op een kraakheldere nacht vanaf het ijs de besneeuwde wereld en prachtige sterrenhemel kunnen bekijken. Laat die winter maar komen!

Proosten op de winter
Proosten op de winter

Lieve groet en tot de volgende blog!
Rob & Leonie

4 antwoorden naar “Flexibiliteit en aanpassingsvermogen”

 1. Hallo Rob en familie,

  Superleuk weer iets van jullie te vernemen.
  Zie dat het goed gaat daar. En mooi dat je een vast contract hebt, gefeliciteerd!
  Fijne feestdagen alvast en ik kijk uit naar weer een nieuwe update!

  Groet Jerry

 2. Ha die Jerry! Bedankt voor je berichtje en ook leuk weer wat van jou te horen 😀. Jullie ook alvast fijne dagen en tot horens! Groet uit een winters Zweden 🥶

 3. Hoi Rob en familie.
  Wat fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben . Goede keuze gedaan dus om naar Zweden te gaan wonen. Gefeliciteerd met je vaste contract .
  Ik geniet van jullie mooie blog. Nog veel succes met de verbouwing. Alvast een fijne kerst en een goed begin in het nieuwe jaar voor jullie allen . Liefs Greet.

  • Hoi Greet, Dank je voor je berichtje en succes wensen! We blijven je/jullie op de hoogte houden via het blog 😀. Jullie ook hele fijne dagen en alvast een goed nieuwjaar gewenst, lieve groet terug uit een wit en koud (-20…) Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.