Keuzes, keuzes…

17 januari plaatsten we ons laatste blog, 7 weken geleden alweer. En er is toch heel veel gebeurd in de tussentijd. Dus…….. hier zijn we weer!

En hoe, we hebben dus best veel te vertellen! Februari was voor ons echt de maand waarin we keuzes hebben gemaakt. Keuzes die essentieel zijn voor het vervolg van onze droomreis. Keuzes maken heeft automatisch gevolgen, als je kiest voor het één betekent dat soms dat dit direct van invloed is op iets anders. Misschien wat cryptisch maar verderop lees je er meer over. De belangrijkste keuze die we gemaakt hebben is wáár we onze droom willen gaan realiseren!

Tromgeroffel Wij zijn voornemens om uiterlijk volgend jaar (maar hopelijk eerder 😊) te vertrekken naar Zweden! Over het hoe en waarom hierna meer.

Zweedse vlag

Droomland

Zo, het hoge woord is eruit, wij willen verhuizen naar Zweden! Lezers van het vorige blog wisten natuurlijk al dat dit één van de overgebleven opties was maar inmiddels zijn we er uit en hebben we dus de knoop doorgehakt. En het voelt goed!

In tegenstelling tot veel emigranten die ons voorgingen moeten wij het vooralsnog doen zonder de live-ervaringen van het land… Ja we bekennen, we zijn nog nooit in Zweden geweest. Toch zijn we van mening dat dit niet perse nadelig hoeft te zijn. We hebben veel gelezen (boeken, tijdschriften etc.) en gezien (documentaires, reisverslagen etc.). Ook hebben we inmiddels contact met mensen die daar al wonen en ons dus voor zijn gegaan. Dit voedt ons gevoel over Zweden. Daarnaast baseren we ons natuurlijk ook op feiten en cijfers.

We beseffen ons terdege dat bovenstaande maar een deel van de voorbereiding vormt en dat “het ervaren” een zo nog groter deel is en uiteindelijk de slagingskans bepaald. Maar bij het roer omgooien hoort nu eenmaal risico’s nemen, in ons geval weloverwogen, en keuzes maken zonder de consequenties helemaal te kunnen overzien. Dat heet “leven” toch…?

De keuze voor Zweden is gemaakt. Op basis van 1/3 deel gevoel, 1/3 deel feiten en cijfers en 1/3 deel “durf te leven” gecombineerd met een flinke portie doorzettingsvermogen en positivisme hopen we dat dit avontuur ons gaat brengen wat we er van verwachten. En die hobbels die we zeker gaan tegenkomen nemen we met liefde!

Overigens gaan we deze zomer nog wel 2 weken rondtoeren door Zuid en Midden Zweden om onze keuze bevestigd te krijgen 😉. En wil je nog meer lezen over ons keuzeproces van begin tot eind dan verwijs ik je graag naar deze pagina!

Gevolgen

Naast de emotionele en praktische gevolgen die een verhuizing/emigratie met zich mee brengt, heeft het ook direct gevolgen voor een aantal andere zaken. Zweden is groot en we weten nog niet precies in welke regio we willen gaan wonen, werken & genieten. We kiezen er dus voor om eerst, centraal, een huis te huren en daar werk te zoeken, te integreren én het land te leren kennen (Plan A). Ons eerste Plan A (een gastenverblijf) wordt hiermee automatisch Plan B.

Gouden Gasten Concept Training:

Gasten en een gastenverblijf waren in het begin de drijfveer voor dit project maar gaandeweg de, overigens zeer waardevolle, Gouden Gastenconcept training kregen we juist twijfels bij die gasten. We zagen/zien het puur als inkomstenbron en om als zelfstandige aan de slag te kunnen in een ander land waar alles nieuw is, is best lastig en moeilijk.

We kiezen op gevoel en voor onszelf, dus eerst “leren” wonen, werken & genieten op een nieuwe droomlocatie en wie weet dan later, als we ingeburgerd zijn, een leuk en overzichtelijk gastenverblijf erbij.

Deel 1 van de training hebben we nagenoeg afgerond en dat heeft ons veel inzichten gegeven die ons hebben geholpen in het maken van onze keuzes. Deel 2 en 3 (ondernemersplan en marketing) pakken we op wanneer de behoefte er is.

De komende tijd zullen we dus met name besteden aan de meer gerichte voorbereidingen van onze verhuizing!

Voorbereidingen:

Nu we de training op een wat lager pitje zetten krijgen we wat meer tijd voor andere, voor te bereiden zaken. We verdiepen ons meer in Zweden en proberen regio’s te achterhalen waar naast goed wonen (rust, ruimte en groen/water) ook een goede werkgelegenheid is. We hebben inmiddels contact gelegd en een digitale “Fika” (koffie met wat lekkers in het Zweeds) gehad met mensen die daar al wonen. Verder is Leonie bezig om te achterhalen of zij via haar huidige werkgever bij de Zweedse vestiging terecht kan, iets wat natuurlijk een mooie start zou kunnen zijn!

Nr. 1 bij emigratie is de taal leren en daar zijn we dus ook al voortvarend mee gestart 😊. Sinds vorige week hebben we elke vrijdagmiddag privéles Zweeds, met z’n viertjes aan de keukentafel, hoe leuk is dat!

Zweedse lesboeken
Hond:

Zoals al benoemd, keuzes maken heeft gevolgen… Er is nog geen nieuws over een mogelijke aanstaande gezinsuitbreiding in de vorm van een Grote Zwitserse Sennenhond pup. Toch hebben we helaas ☹ moeten besluiten dat dit op dit moment en in deze fase van ons project niet de meest handige keuze zou zijn.

Als alles mee zou zitten zouden we één dezer dagen horen of er een pup beschikbaar is. Superleuk natuurlijk maar met een min of meer noodzakelijke “verkenvakantie” in aantocht niet praktisch. De pup zou, mits het tijdig goedkomt met de noodzakelijke inentingen wat ook nog penibel zou worden, mee kunnen maar het is allesbehalve praktisch. We kunnen dat beestje op dat moment en ook erna, als we misschien meer op en neer naar Zweden zouden gaan voor huizenbezoek en/of sollicitaties, niet de aandacht geven die het verdiend. Vandaar…

Tot slot

7 Weken geen blog betekent toch ook meteen veel, heel veel te vertellen. Het is het langste blog tot nu toe denk ik maar meteen ook één van de spannendste en leukste om te schrijven!

We nemen stappen en hakken knopen door en alhoewel dat soms heel spannend voelt gaan we door! Natuurlijk hebben we oog voor de twijfels die er ook zijn, de onzekerheid bij elke keuze die we maken maar we proberen ons er niet door te laten leiden. Angst is nooit een goede raadgever geweest, “Sånt är livet…” (dat is het leven).

Lieve groet en tot de volgende blog,
Rob & Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.