Rondje Zweden (1/2)

We schreven in ons blog van 2 mei jl. al dat de website www.rondjezweden.se onze inspiratie was voor het samenstellen van ons eigen rondje. Van de 11 campings die bij dit initiatief zijn aangesloten hebben wij er uiteindelijk 7 kunnen boeken. Gemiddeld verbleven we 4 nachten op een camping, soms wat luxer (huisje met eigen sanitair) en soms wat minder luxe (huisje zonder stromend water…). Alle eigenaren zijn Nederlanders die, soms al vele jaren, in Zweden wonen en een gastenverblijf/camping runnen. Zij hebben dus ook ooit gestaan waar wij nu staan en de keuze gemaakt om te gaan wonen, werken en hopelijk ook genieten in een nieuw land.

Ronde Zweden - De route
Rondje Zweden

Het leek ons een mooie inspiratiebron om uit te putten. Daarnaast hopen we, door de ligging van de campings in zuid en midden Zweden, een mooi beeld te krijgen van de verschillende regio’s.

Of het uiteindelijk zo uitgepakt heeft zoals gehoopt lees je in het volgende blog. Laten we eerst beginnen met de eerste 4 campings!

Camping 1, 2, 3 en 4 (21-07 t/m 07-08)

Onze eerste camping, Camping Stensjö bij Holmsjö, ligt in het zuidoosten van Zweden (provincie Blekinge) en wordt gerund door Kees en Sabine. We verbleven 4 nachten in een comfortabel huisje en hebben de nodige uitstapjes gemaakt. We hebben de stad Karlskrona aan de zuidkust ontdekt en een kijkje genomen aan de oostkust bij de plaatsjes Bergkvara en Torsås. Het weer was goed (behoorlijk warm) en we gingen geregeld zwemmen in het aangrenzende meer bij de camping.

Het landschap in deze hoek is al wat gevarieerder dan de omgeving Malmö, ook wat glooiender en bosrijk!

Na een lange reisdag (de langste van deze vakantie), die ons heeft gevoerd via een koffiestop in het pittoreske stadje Eksjö en een lunchstop in de grote stad Linköping, arriveerden we bij camping 2. Camping Falkudden ligt in het zuidoostelijke puntje van de Provincie Dalarna. Hier verbleven we 5 nachten in een Zweedse stuga, zonder sanitair en stromend water, gaat dat goedkomen😉?

Dalarnapaard
Dalarnapaardje… in Avesta

Ook hier was het nog prachtig weer, leefden we veel buiten en zwommen we regelmatig in een zij-tak van de machtige rivier de Dalälven. Een mooie omgeving, wat ons betreft mooier dan zuid Zweden. Het is afwisselender en ook heuvelachtig. Dit spreekt ons al meer aan😊. Wat wel wat “tegenviel” waren de enorme hoeveelheid muggen rondom de camping! Binnen no-time zaten we onder de rode bultjes… ’s Avonds lekker lang buiten zitten was helaas dan ook niet mogelijk.

We bezochten een knäckebröd museum in Stora Skedvi, vierden de verjaardag van Anniek in een gezellige Wienerkonditoriet in Hedemora en bezochten een mega overdekt winkelcentrum in Börlange. Van campingeigenaren Nico en Marlies hebben we veel informatie gekregen over het gebied én het runnen van een camping, waardevol!

Het is inmiddels 30 juli als we naar camping 3 rijden. En prachtige rit via de plaatsen Gävle, Soderhamn, Bölnass en Ljusdal bracht ons in Borgsjö op camping Träporten. Met name het laatste deel van de rit, inclusief lunchstop in Ljusdal aan de rivier de Ljusnan, was werkelijk prachtig. Het wordt hier rustiger, ruwer en ook bergachtiger.

De camping ligt aan een wat drukkere weg maar wel met een fantastisch uitzicht over een mooi meer in een bergachtige omgeving. Het landschap bevalt ons hier wel. Het huisje was ietsje minder basic, we hadden zelfs koud stromend water! Het was hier al wel wat frisser en we hadden inmiddels ook al wel wat regen gehad.

We hebben de grote kuststad Sundsvall bezocht en de Flataklocken (het geografische middelpunt van Zweden). Ook hebben we voor het eerst ook lange stukken “grussweg” bereden, onverharde wegen bedekt met fijn grind/gravel wat niet altijd even vlak was😉…

We hebben uitgebreid met Paul en Margriet gesproken die deze camping mét restaurant al 14 jaar runnen. Mooie ervaringen en zeer waardevolle informatie voor ons om over na te denken!

3 Augustus zijn we richting Noorwegen gereden, op weg naar camping Kallsedet. De camping wordt sinds een paar maanden! gerund door David en Yvette. Deze camping is voor ons, geografisch gezien, de hoogst gelegen camping die we hebben bezocht tijdens deze reis. Deze reis is wederom prachtig. We hebben geluncht in de “grote stad” Östersund en bezochten daar een uitkijkpunt met mooie vergezichten op het eiland Frösön. En hoe verder we richting het westen reden hoe ruiger, bergachtiger en stiller het werd.

We hebben de eerste sneeuw op de bergen gezien! In Järpen, een dorpje dat een uur vóór onze camping ligt, deden we vast wat boodschappen. Camping Kallsedet ligt werkelijk prachtig maar ook een uur van de eerste levensbehoeften en dat is best even wennen… Desalniettemin was dit denk ik wel unaniem de mooiste plek waar we hebben verbleven deze vakantie!

Ons huisje, ditmaal van alle gemakken voorzien, ligt wat apart van de camping en kijkt uit over het mooie Juvuln meer. We hebben een dagtocht naar het bekende wintersportplaats Åre gemaakt en hebben een avontuurlijke wandeling + lunchstop gemaakt in de omgeving van de camping (en ons eerste rendier gespot!). De laatste dag hebben we gekanood op het meer. Heen een mooie en avontuurlijke tocht met diverse stops, terug (met wind tegen) best een hele beproeving… Maar we hebben ons er met z’n viertjes goed doorheen geslagen. De BBQ die avond smaakte hierdoor nog net iets lekkerder 😊.

Lekker kanoën
Ontspannen kanoën (heenreis…)

Op naar camping 5 (maar daar moet je nog een weekje op wachten 😉)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.