Rondje Zweden (2/2)

En weer een blog klaar! Hopelijk hebben jullie het vorige blog met veel plezier gelezen dus laten we snel doorgaan naar het vervolg van onze verkenvakantie!

Camping 5, 6 en 7 (07-08 t/m 19-08)

Geografisch gezien zakken we weer, we zijn nu echt over de helft en helaas voelt dat ook al een beetje als “op weg naar huis…”. We reizen naar Fjällnäs Camping & Lodges. De rit heeft ons wederom langs mooie landschappen in dit berggebied van Zweden gevoerd. Na de gebruikelijke koffie- en lunchstop hebben we ook nog even wat boodschapjes gedaan in de levendige wintersportplaats Funäsdalen. Op weg naar de camping spotten we in een flits nog 2 elanden én moesten we uitkijken dat we geen rendier onder de auto kregen…

Rendieren
Rendieren op de weg

Fjällnäs Camping & Lodges wordt voor het 3e seizoen gedraaid door Hans en Winnifred met wie we natuurlijk ook meteen even kennis hebben gemaakt. Ons huisje is mooi, ruim en van alle gemakken voorzien (zelfs wifi ontbreekt niet…). Qua hoogte meters is dit trouwens de hoogstgelegen camping, 974 m.

In de dagen dat we hier zijn hebben we veel gedaan! We hebben een prachtige wandeling gemaakt met als beloning een heerlijke wafel. Ook hebben we een mooie waterval gezien én wederom diverse rendieren naast maar ook óp de weg. Daarnaast hebben we het hoogste punt in Funäsdalen bezocht met prachtige vergezichten én ook nog de hoogste bergweg van Zweden bereden (de Flatruet, op 1000 meter hoogte).

 • Mooie weg
 • Eindeloos
 • Flatruet
 • Rendieren
 • Mooi plaatje

Het hoogtepunt was toch wel de elandensafari. We moesten 04.00 uur ons bedje uit maar werden wel beloond met 4 elanden en 2 vossen in de vroege ochtend. Het ontbijt hebben we gegeten in een vissershutje tussen de mistflarden en de langzaam daardoor heen brandende zon. Dat was een heerlijke afsluiter!

Eland
Eland in de mist

Op 11 augustus zijn we verder afgezakt naar camping 5, Rådastrands camping / Björnbyn. De camping ligt in de Provincie Värmland, een provincie die erom bekend staat dat er veel Nederlanders wonen én op vakantie komen.

Het was toch best weer een lange rit dit keer maar ook een hele mooie, langs diverse landschappen. Het eerste deel zorgde bij Anniek en Rob voor wat misselijkheid door de vele bochten én het heuvelachtige karakter (een achtbaan was er niets bij…). De koffiestop deden we in Tännäs en de lunch hebben we genoten in Särna. Via het skigebied van Sälen én een Italiaans ijsje in Malung bereikten we uiteindelijk de camping.

Inmiddels konden we dat van die vele Nederlanders wel beamen. Zowel op het laatste stuk van de reis als op de camping zelf was het overgrote deel van de auto’s een geel kentekenplaat. Best weer even wennen, ook qua drukte t.o.v. de hoger gelegen campings en regio’s… Maar goed, het huisje was netjes en van alles voorzien. De camping ligt mooi, wederom aan een meer, en biedt voldoende vertier.

Radastrands
Lekker strandje

12 Augustus 2021 is een dag die voor altijd in het geheugen van “mijn” drie mooie meiden gegrift zal staan. Een dag lang alleen maar met paarden bezig zijn! Eerst hebben ze een prachtige buitenrit gemaakt van 2,5 uur door de mooie Zweedse bossen langs stroompjes en over heuvels. En dat alles “Western Style”, dat is toch echt iets anders dan rijden in een binnenbak in Nederland… De middag werd gevuld met een heuse zwemtocht met de paarden (het moet niet gekker worden 😉). Ik heb mij vermaakt met wat boodschapjes doen en een lange wandeling.

De dagen erna hebben we een mini-rondje Värmland gereden (Råda-Munkfors-Sunne-Torsby) over mooie binnendoor weggetjes, een bezoek aan de hoofdstad van de Provincie (Karlstad) gebracht en het dorp Hagfors bekeken.

Op naar de laatste camping. Camping Tiveden ligt tussen de grootste meren van Zweden (het Vänern en het Vättern meer) en vlakbij het Nationaal Park Tiveden. De reis is kort (ca. 2,5 uur) maar we hebben het rustig aan gedaan. We dronken koffie in Kristinehamn en lunchte in Mariestad. De regen kwam inmiddels met bakken uit de lucht maar dat mocht de pret niet drukken. De omgeving was, tot vlak voor het einde, niet zo spannend maar de laatste kilometers naar de camping maakten dit weer behoorlijk goed. Rust, ruimte en groen zoals we het graag zien! Scheelde misschien ook dat het langzaam weer wat droger werd en we met een zonnetje op de camping arriveerden.

Unden meer
Het Unden meer

Alhoewel we hier weer iets terug gingen in luxe (geen eigen sanitair) was het huisje ontzettend netjes en sfeervol. Klein maar fijn en met warm en koud stromend water én het servicegebouw op enkele tientallen meters was het prima te doen! Het Unden meer bij de camping is prachtig en de camping is verder netjes en verzorgd. Het is druk maar niet té druk en met ons huisje zitten we wat aan de rand.

We hebben kennis gemaakt met Hein en Marlies die hier nu 12 jaar wonen en nemen weer waardevolle informatie tot ons. We hebben het plaatsje Askersund (mét zowaar een gezellig centrumpje…) bezocht én hebben lang gekletst met Marian en Arjan, de buren van Camping Tiveden. Zij zijn de oud-eigenaren van de camping en runnen nu, als directe buur, een vakantieresort met 8 huisjes en 2 B&B kamers. Een concept dat ons zeer aanspreekt (onze gastenverblijfdroom!). Het was zeer interessant en waardevol om met hen kennisgemaakt te hebben én hun concept te hebben gezien.

De laatste dag op de camping hebben we de stadjes Karlsborg en Forsvik bezocht, beiden liggen aan het bekende Götakanaal. In de middag hebben Leonie en ik nog een mooie wandeling vanaf de camping gemaakt, de meiden haakte af en bleven liever op de camping spelen.

Morgen rijden we naar Göteborg waar om 18.45 uur de boot richting Kiel (Duitsland) vertrekt. Het einde is nabij…

Op weg naar huis…

Richting Göteborg hebben we koffie gedronken in Götene en geluncht in Alingsås. Hier zijn we ook voor het laatst een mega grote ICA Max (mét een mega schep snoep afdeling) in gelopen voor een paar laatste zakjes snoep.

Wijk Haga
De wijk Haga in Göteborg

Göteborg is, denk ik, een mooie stad. Wij hebben maar een klein stukje gezien maar wel een heel mooi stukje: de wijk Haga. We hebben wat souvenirtjes voor het thuisfront gekocht en gezellig wat gedronken op een terras. Uiteraard waren we op tijd op de boot. De hut (mét zeezicht) was prima en de voorzieningen op de boot zijn goed. Toen de boot al was vertrokken hebben wij nog heerlijk gegeten, de nodige potjes Yahtzee gedaan en de zonsondergang vanaf het dek aanschouwd.

Zonsondergang
Op weg naar huis…

De nacht was zo zo maar het ontbijt was uitstekend. Tegen 09.15 uur reden we in Duitsland de boot af in richting Ede. Die terugreis verliep redelijk, drukte inclusief files op de Duitse wegen en ook in Nederland toch nog wel wat oponthoud. We mopperen niet maar weten wel wat ons beter bevalt…😉. Veilig bereikten we Ede en het lijkt wel alsof de tijd heeft stilgestaan, “ons” parkeerplekje was zelfs nog vrij!

En zo komt er een eind aan onze “wereldreis”. Uniek, Inspirerend en Waardevol was de titel van het eerste blog van dit drieluik en ik denk dat dat de lading goed dekt.

Uniek omdat het ons gegund is om, samen met onze meiden, 5 weken lang deze reis te mogen maken. Inspirerend omdat de ervaringen ons in alle vezels hebben geïnspireerd om met onze droom door te gaan. En Waardevol omdat we zoveel waardevolle informatie hebben gekregen van alle campingeigenaren én anderen die we gesproken hebben. En zeker ook waardevol door de vele indrukken die we in alle regio’s hebben opgedaan.

Kortom ….. genoeg stof tot nadenken dus dat gaan we maar eens doen…

(ps. Aangezien ik nog wat informatie kwijt wil volgt hierna nog een bonusblog, jippie!)

2 antwoorden naar “Rondje Zweden (2/2)”

 1. Hallo Rob,Leonie,Anniek en Iris🙂

  Wat genieten wij toch van de prachtige verhalen, die jullie meemaken met jullie reis naar Zweden.
  Helemaal top👍
  En dadelijk de werkelijkheid het definitieve vertrek uit Ede.
  Wij blijven jullie volgen en lezen met plezier het volgende blog.

  Groeten Jos en Miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.