Uniek, Inspirerend & Waardevol!

De titel van dit blog geeft denk ik vrij duidelijk weer hoe we onze “verkenvakantie” naar Zweden hebben ervaren. En ja, we zijn weer terug! 😊

We hebben jullie beloofd om onze ervaringen met jullie te delen via onze website en daar starten we met dit blog mee. Het is even zoeken hoe we dit doen. Enerzijds willen we jullie niet “vervelen” met allerlei belevenissen die alleen leuk zijn als je er zelf bij bent geweest. Anderzijds willen we wel graag onze ervaringen met het land, de cultuur en natuur met jullie delen.

Het wordt een drieluik, 3 blogs in 3 weken is de bedoeling… Om het boeiend te houden gaan we proberen om het verslag in de blogs bondig te houden en ons met name te focussen op de omgevingservaringen. Dat was uiteindelijk ook één van de doelen van deze vakantie, de regio’s verkennen.

Ben je geïnteresseerd in een uitgebreider (dagelijks) verslag van de reis dan nodigen we je graag uit om dit via Polarsteps te lezen. Hierin heeft Leonie dagelijks een verslagje geschreven met ook wat foto’s erbij. Zeker een aanrader!

Goed, laat ik beginnen…

Onzekerheid troef!

Het had wat voeten in de aarde en het vroeg aardig wat van onze flexibiliteit maar uiteindelijk zijn we 18 juli (2 dagen eerder dan oorspronkelijk gepland) vertrokken voor een 5-weekse verken-/ontdekkingsvakantie naar wellicht ons toekomstige nieuwe thuisland.

Oorspronkelijk zouden we dinsdag 20 juli vertrekken om via Duitsland en een overnachting in Denemarken op woensdag 21 juli Zweden binnen te rijden op weg naar onze eerste afgesproken camping. Maar door toenemende Corona onzekerheid in de weken voor ons vertrek, met het gevaar dat verschillende (doorreis-)landen maatregelen zouden treffen, hebben we halsoverkop vrijdagavond besloten om die zondag al te vertrekken.

In allerijl hebben we onze PCR-reistest van de maandag naar de zaterdag ervoor verplaatst, heb ik (Rob) op zaterdag nog even snel een kapper bezocht (die ook voor maandag stond), hebben we de B&B in Denemarken afgebeld, hebben we voor de zondagavond een hotelovernachting in Malmö geregeld en hebben we voor de maandag- en dinsdag 2 overnachtingen bij Marc en Dyonne in Zuid-Zweden geregeld… en zijn we gaan pakken!

Die zaterdag was hectisch! ’s Ochtends om 08.00 uur beiden naar de testafspraak, Rob daarna nog hardlopen, de meiden naar de laatste paardrijles, tussen de middag nog een vriendje van de meiden opvangen waarvan de ouders in de rij voor het testen stonden omdat die ook die zondag weg zouden gaan en ’s middags nog Leonie d’r ouders ontvangen voor de sleuteloverdracht én dus alles pakken! Voor gestructureerde mensen zoals wij is het toch best heftig om met zoveel onzekerheid om te gaan… Maar het moet gezegd, we hebben ons er goed doorheen geslagen 😊.

Vertrekdag

Na een niet al te beste nacht qua slaap zijn we zondagochtend rond 9.00 uur vertrokken. Overigens nog zonder (positieve) testuitslag. Dit zou maximaal 24 uur duren maar we hadden ook al verhalen gehoord van 48+ uur… Gelukkig kreeg ik mijn uitslag rond 9.30 uur, ter hoogte van Enschede, binnen en Leonie 2 uurtjes later. Toen zaten we weliswaar al in Duitsland maar voor dit land hadden we de testuitslag niet nodig, aangezien we enkel op doorreis waren.

Zonder noemenswaardig oponthoud kwamen we tegen 16.30 uur aan in Puttgarden (DL) om daar de korte overtocht naar Rødby (DK) te nemen. Die gaat elke 3 kwartier dus dat was ideaal. Rond 16.45u voeren we de haven van Puttgarden uit, op weg naar Denemarken.

Eenmaal aangekomen in Denemarken zijn we in twee uurtjes doorgereden naar Malmö, over de beroemde Öresund brug, en dat alles nog zonder aanhouding of controle bij welke grens dan ook! Gelukkig maar. Van de andere kant, we voldeden aan alle eisen dus hoefden we ons ook geen zorgen te maken.

Öresund brug Zweden
Öresund brug (Kopenhagen – Malmö)

De eerste (en enige) controle die we uiteindelijk gehad hebben was in Zweden op paspoorten en daar rolden we natuurlijk zonder problemen doorheen! Tegen 19.00 uur zetten we dan ook voet in het voor ons “beloofde” land en dat was stiekem best een hele opluchting. Zonder problemen reden we vervolgens door naar ons hotel waar we onszelf getrakteerd hebben op een (eerste) Zweeds biertje en een lekkere maaltijd. De vakantie was eindelijk begonnen!

Grens Zweden
We zijn er! (Sverige / Zweden)

Marc en Dyonne

Maandagochtend, na een voortreffelijk ontbijt in het hotel, stapten we weer in de auto voor de eerste serieuze kilometers door het Zweedse land. Voor 2 nachten konden we gelukkig terecht bij Marc en Dyonne, die op het eiland Bolmsö wonen én nog een volledig ingerichte bovenverdieping over hebben. Marc en Dyonne wonen nu 3 jaar in Zweden en we “kennen” ze via de DroomplekAcademie. Dit voorjaar hebben we al eens via een Zoom-meeting kennis gemaakt en ervaringen uitgewisseld. Sindsdien hebben we contact gehouden. We hadden sowieso een afspraak gepland staan in deze vakantie maar door onze omgegooide plannen gebeurde dit nu eerder én langer dan verwacht!

Na een mooie rit (mét een korte file, heel ongebruikelijk in Zweden…) kwamen we tegen het einde van de middag aan op het eiland en werden we hartelijk ontvangen door Dyonne én hun drie honden. 3 Blije honden die ons vrolijk begroetten, de meiden waren meteen om!

We hebben deze 2 dagen gezellig gekletst, heerlijk gegeten en al veel mooie indrukken gekregen van de omgeving.

Bolmen meer - Bolmsö
Bolmen meer (Bolmsö)

Woensdagochtend 21 juli, na het ontbijt, zijn we langs de winkel gereden waar Dyonne werkt en hebben we afscheid genomen. Wij vervolgden onze weg naar onze eerste geplande camping, Stensjö nabij Holmsjö (Zuidoost Zweden).

Daar waar onze vakantie nu eigenlijk pas “officieel” begint hebben we al enorm mogen genieten van deze eerste extra dagen. Zo zie je maar dat de vooraf hectische periode en een flexibele instelling daarin toch uiteindelijk ook iets heel moois oplevert, een goede leerschool voor ons 😊

Volgende week neem ik jullie graag mee naar het vervolg van onze reis en de eerste 4 campings!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.