“Vintern kommer!…”

De eerste sneeuw is gevallen, de temperaturen komen zowel ‘s nachts als overdag niet meer boven nul én de eerste watertjes zijn dichtgevroren. Althans in Segersta, Zweden 😊. Niet in Nederland natuurlijk, dat zal wel weer kwakkelen worden…

Goed, laat ik maar niet teveel mopperen op het weer hier want wie weet hoe we er volgend jaar bij zitten! Nachten van -20 (of nog kouder) én ruim een halve meter sneeuw is wellicht ook niet alles. We gaan het meemaken!

Hoe je het ook wendt of keert, de winter komt eraan. De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken én we zijn weer ruim een maand verder na ons laatste blog. De hoogste tijd dus voor een update van de ontwikkelingen, veel leesplezier!

Ontspullen

Nu ons huis verkocht is kan het ontspullen écht beginnen. Zoals ik in het vorige blog al schreef moet dit ontspullen wel met de nodige aandacht gebeuren. Je eettafel op Marktplaats zetten is natuurlijk een kleine moeite. Maar als deze vervolgens binnen een week verkocht wordt én je daarna tot de conclusie komt dat je nog 4 maanden door moet zonder tafel is dat ook niet handig. Een kwestie van plannen dus.

Aangezien niet alles verkoopwaardig is heb ik inmiddels ook al een bezoekje gebracht aan de kringloop en de vuilstort. Alle kleine beetjes helpen bij het opruimen zullen we maar zeggen.

School

Anniek en Iris ontkomen er niet aan, ze zullen in Zweden toch ook écht naar school moeten 😉. Inmiddels hebben we contact gelegd met de directrices van 2 basisscholen die het dichts in de buurt van onze woning staan. Een kleine, zelfstandige school en een grotere, gemeentelijke school. Met beide hebben we inmiddels mailcontact en dat verloopt erg positief. De meiden zijn op beide scholen welkom dus we hebben keus. Het plan is nu dat we, met z’n viertjes, in de voorjaarsvakantie al een weekje naar “ons” huis gaan. In die week gaan we beide scholen bezoeken om zo indrukken op te doen en om alvast de omgeving wat te verkennen.

Het schoolsysteem is overigens heel anders dan in Nederland. In Zweden gaan kinderen op een (veel) latere leeftijd pas naar de basisschool (grundskolan), vanaf 7 jaar zijn ze leerplichtig. Deze grundskolan is verdeeld over 3 periodes:

  • Lågstadiet (klas 1, 2 en 3);
  • Mellanstadiet (klas 4, 5 en 6);
  • Högstadiet (klas 7, 8 en 9).

De kinderen krijgen op de basisschool een warme lunch. De basisscholen hebben 14 weken vakantie, waarvan 9 weken zomervakantie, 2 weken kerstvakantie, 1 week wintersportvakantie, 1 week paasvakantie en 1 week herfstvakantie.

Nieuwsbrief

Naast deze website, waarbij het blog het dynamische hart vormt, proberen we met enige regelmaat ook een nieuwsbrief te sturen naar de geabonneerden. Het is soms lastig om zo’n nieuwsbrief te vullen, het moet ook geen kopie van het blog worden, vandaar de lage frequentie. Echter met het toenemend aantal abonnees op de nieuwsbrief hebben we gemeend hier toch wat meer mee te gaan doen.

Naast dit blog verschijnt dus tegelijkertijd ook weer een nieuwsbrief mét vooral hele leuke extra artikelen die niet in het blog verschijnen! Gaandeweg hopen we de frequentie van de nieuwsbrief wat op te voeren en echt een toegevoegde waarde op het blog/de website te laten zijn.

Wil je dus écht van alles op de hoogte blijven, leuke extraatjes lezen én niets meer willen missen van ons avontuur meldt je dan ook aan voor die nieuwsbrief! Dat kan heel eenvoudig via de knop op de website. En wees niet bang, we zullen zeker niet gaan spammen. En mocht het toch niet bevallen, afmelden kan bijna net zo makkelijk als aanmelden dus dat hoeft geen belemmering te zijn.

Oh en dan nog een gratis tip, enkele weken ná het verschijnen van een nieuwsbrief zet ik die ook op de website. Lees de tot nu toe verschenen nieuwsbrieven HIER

Sinterklaas

Ook dit jaar is de sint weer naar ons land gekomen
Met zijn zwarte roetveeg pieten heeft hij de lange boottocht weer ondernomen…

Eenmaal in ons land geraakt
Heeft hij zijn verslagen opgemaakt

Tot zijn grote schrik las hij meerdere keren dat de Familie Franken volgend jaar gaat emigreren!

Naar welk land in hemelsnaam en wat is de reden?
Voor de rust, ruimte en het groen vertrekken zij naar het mooie Zweden!

Oh mijn god wat een stelletje dwazen, in Zweden hebben ze niet eens sinterklazen!

Dat wordt vast weer zo’n “ik vertrek” of “roer om” verhaal, geloof me ik ken ze allemaal…

Gedoemd om te mislukken, die komen vast met hangend pootjes terug, op krukken.

Nou, zei pietje puk gevat, ze hebben anders een goed uitgestippeld pad

Ik zie dat niet zo snel gebeuren zonder reden, zij gaan vooral hun horizon verbreden!

Dat is dan wel een goed idee zij sint gedwee.

Ik zal mijn noordelijk broer inlichten dan kan hij ze volgend jaar berichten.

Ik zwaai ze uit met groot gebaar, heb plezier, geniet ervan en pas goed op elkaar!

Zo, genoeg gerijmd 😉. Dit jaar is het (wederom) sinterklaas vieren in klein comité, we maken er maar wat gezelligs van. Voor het sinterklaasfeest op school was Iris dit jaar ook voor het eerst aan de beurt voor een surprise. Samen met de surprisepiet (lees; papa) zijn er 2 surprises in elkaar geknutseld.

Tot slot

Dat was het weer voor deze keer. En aangezien ik er eigenlijk verder weinig aan toe te voegen heb wens ik jullie het allerbeste en tot het volgende blog!

Oh, en vergeet je niet aan te melden voor de nieuwsbrief 😉.

Lieve groet en tot de volgende blog,
Rob & Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.