We hebben GROOT nieuws…

Banner_groot-nieuws

12 September jl. plaatsten we ons laatste blog over onze “verken” vakantie deze zomer. In de “tot slot” schreef ik toen al dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen én dat we resultaten boeken. Dat de werkelijkheid soms sneller gaat dan het schrijven én plaatsen van blog berichten is de afgelopen 3 weken dan ook wel gebleken want we hebben nieuws, groot nieuws!

Ik zal niet langer om de hete brij heen draaien, wij hebben per 1 april (geen grapje, hoop ik…) een tijdelijke woning in Zweden gevonden voor tenminste 6 maanden mét de mogelijkheid tot verlenging. En dat ook nog eens midden in de door ons gewenste regio. Over het hoe, wat en waar lees je in dit blog.

Hoe…

Na onze reis zijn we elke dag wel met onze droom bezig geweest. Met alle informatie en indrukken die we tijdens onze reis hebben opgedaan zijn we enthousiast aan de slag gegaan.

Zweden is groot, heel groot en wij hebben eigenlijk nog maar een klein gedeelte gezien. Tijdens onze reis betrof dit met name zuid en midden Zweden. Op basis van onze eigen bevindingen én waardevolle informatie van anderen was echter al vrij snel duidelijk dat onze voorkeur uitging naar een wat hoger gelegen regio, in ieder geval boven de lijn Stockholm – Oslo. Let wel …. dan zit je nog steeds onder het geografische midden van Zweden!

Een regio is één maar we hebben natuurlijk ook wensen en zelfs eisen aan onze toekomstige woonomgeving. Zonder heel uitputtend te zijn, zijn afstanden tot scholen, ziekenhuis, supermarkten en een vliegveld hoofdzakelijk leidend geweest in onze zoektocht. Daarnaast willen we niet te afgelegen zitten m.b.t. tot werkmogelijkheden. Het zij in loondienst dan wel iets voor onszelf m.b.t. een gastenverblijf. Ook het klimaat (liefst lekkere zomers en echte winters) als ook de korte (donkere) dagen in de winter hebben we natuurlijk meegenomen in onze overweging.

Lang verhaal kort, we hebben letterlijk met de kaart op tafel een gebied bepaald en zijn vervolgens (o.a. m.b.v. Facebook) op zoek gegaan naar Nederlanders in die omgeving. Zij weten als geen ander hoe het is om daar te leven, wonen en werken. De reacties waren stuk voor stuk mooi en hoopgevend en vooral ook erg behulpzaam. Voor ons voldoende bodem om op verder te bouwen, kortom missie “regio” geslaagd!

Wat en waar…

Weten waar je ongeveer wilt starten is één maar dan moet er natuurlijk wel iets te vinden zijn om in te wonen (onder een brug vonden we geen optie…😉). De wens om te starten met een huurwoning was er altijd al en wordt ook als verstandig beschreven. Je bent dan toch iets flexibeler, je hebt een dak boven je hoofd én je hebt de tijd om op zoek te gaan naar iets definitiefs.

Al struinend door allerlei, voornamelijk Zweedse, (huur-)woningwebsites kwamen we diverse opties tegen waar we ook op gereageerd hebben. Vrij snel kwamen we uiteindelijk in contact met een mevrouw waar het “ja” was! Het moet gezegd dat we wel wat over en weer gemaild hebben voordat we beiden vertrouwd genoeg waren om te huren/verhuren maar het is gelukt! En het contact is erg waardevol.

Om ook nog wat over te houden voor de volgende blogs zal ik nog niet teveel in detail treden maar een tipje van de sluier kan natuurlijk wel.

Op 1 april 2022 betrekken wij een volledig gemeubileerde vrijstaande woning (met bos en een meer op loopafstand, yes!) in een klein dorpje. We zitten vlakbij een grotere plaats, Bollnäs genaamd. Deze plaats heeft alles dus een uur rijden naar een supermarkt is niet aan de orde gelukkig. Nederland is bereikbaar per auto (ca. 18 uur rijden…) of per vliegtuig (2,5 uur rijden naar Stockholm en dan 2 uurtjes vliegen op Amsterdam). Al met al niet de andere kant van de wereld dus (oké, ook niet de hoek van een straat…).

Zo snel kan het dus gaan en soms moeten we elkaar nog wel eens in de arm knijpen of het inderdaad allemaal écht is, maar dat is het!

We gaan nu aan de slag met onze eigen woning aangezien we deze wel willen verkopen. De huidige woningmarkt in Nederland is natuurlijk één van de redenen dat we het over de grens hebben gezocht maar voor verkoop is het wel hét moment! De makelaar is reeds over de vloer geweest en we zijn alvast begonnen met opruimen (maar dat is natuurlijk altijd goed om te doen).

Tot slot

Het blog waarvan je hoopt dat ‘ie’ ooit zou komen, dat is wel dit blog 😉.

Na alle voorbereidingen, veel nadenken, terug naar de tekentafel en soms weer helemaal opnieuw beginnen is er een eerste échte stap gezet. En stap 1 is het belangrijkste want die zorgt ervoor dat stap 2 kan worden genomen. Stap voor stap (en soms weer een stapje terug) bereiken we ons doel, onze droom en dat voelt goed!

In het volgende blog neem ik je graag mee in de voorbereidingen die nu écht beginnen waaronder het “verkoop” klaar maken van ons huis. Aangezien dit momenteel veel tijd vraagt (opruimen, schoonmaken en nog meer opruimen…) hoop ik het volgende blog begin oktober te kunnen plaatsen. We melden ons weer!

Lieve groet en tot de volgende blog,
Rob & Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.