Weer naar school…

Althans, de kinderen dan 😊. Na 10 weken zomervakantie mag dat ook wel… Het is toch best een lange periode waarin de verveling regelmatig toesloeg. Gelukkig bracht de gekregen trampoline enig tijdverdrijf en ook de (mobiele) beeldschermen in huis maakten overuren.

Het was natuurlijk niet alleen maar komkommertijd. Sinds het laatste blog zijn de verbouwingen van de bovenverdieping en de tvättstuga volledig én naar volle tevredenheid afgerond. Ook hebben Leonie en ik nog 2 weken gezamenlijk vakantie gehad. Hier hebben we, met de meiden maar soms ook lekker met z’n tweetjes, heerlijk van genoten.

Afsluiter van de vakantieperiode was het bliksembezoek aan Nederland om het 50-jarig huwelijksfeest van mijn ouders bij te wonen. Wat een bijzondere mijlpaal en ook mooi om de familie en oude buren weer even live te zien en te spreken. Het was fijn om er bij te zijn!

Over dit alles (én nog meer) lees je hieronder in ons nieuwe blog, veel leesplezier!

Zomer(vakantie) in Zweden

Of beter gezegd ”vakantie in Zweden” want toen de vakantie begon was de zomer eigenlijk al voorbij… Mei en juni waren heerlijke maanden met lekker, warm en droog weer. De meiden hebben een aantal keren gezwommen in het meer. Juli en augustus daarentegen kenmerkten zich door veelal koeler en vooral ook natter weer. Geen probleem natuurlijk want volgens de Zweed bestaat er geen slecht weer (alleen slechte kleding). Kortom als je maar goede kleding hebt kun je van alles blijven doen, ook als het regent of koud is…

Nu zijn wij natuurlijk (nog) geen echte Zweden dus deze vlieger gaat niet helemaal op voor ons. We doen alles maar laten ons niet nat regenen is ons motto 😊. We zochten het dus vooral op tussen de buien en regenachtige dagen door.

We hebben, al dan niet met z’n vieren, met enige regelmaat leuke naburige plaatsjes bezocht, lekker geluncht en geshopt. Op Annieks verjaardag hebben we een prachtige kano-tocht gemaakt over de mooie, rustige Voxnan door de prachtige Zweedse natuur. Na een uur kanoën waren we zeiknat (door de regen). Gelukkig konden we langs de route aanmeren bij een mooi strandje waar een houten stuga stond en waar we ons even lekker konden opwarmen bij een houtvuur. De meegebrachte broodjes én koffie verwarmde ons innerlijk en daarna konden we weer vol goede moed verder! Gelukkig was het de rest van de dag droog en werd het zelfs nog warm ook. Al met al weer een mooi avontuur.

Ook storm Hans vormde nog een hoogtepunt (of zoals je wilt een dieptepunt) tijdens onze vakantie. Maar waar op sommige plekken in Noorwegen en Zweden sprake was van heel veel (water-)overlast en overstromingen mochten wij niet klagen. Het bleef bij ons maar bij één nacht met heel veel regen en onweer en in de daaropvolgende week nog een paar regendagen. Gelukkig wonen we op een heuvel dus van ondergelopen kelders was ook geen sprake. Voor ons dus een storm in een glas water…

“Ons” strandje overstroomd…

En nu is de vakantie weer voorbij. Anniek gaat naar haar nieuwe school in Kilafors en dat bevalt goed. Tot nu toe lukt het haar nog iedere dag om, als eerste van de familie, om 06.15 op te staan en tegen 07.30 uur de bus te nemen. Petje af dus! Iris zit nog lekker in Segersta op school. Weer een groep hoger én gelukkig ook nog steeds met veel plezier.

Verbouwen en nog eens verbouwen

Na ruim een half jaar zijn we voorlopig klaar met de grote verbouwingen. Even geen timmerman of elektricien meer dagelijks over de vloer. Boven is nu alles helemaal klaar, we slapen en douchen er heerlijk! Beneden in de tvättstuga draaien de wasmachine en droger hun dagelijkse wasjes en snort de warmtepomp rustig.

Dit betekent niet dat we nu helemaal klaar zijn met ons paleisje. Zo willen we onze oude slaapkamer beneden omturnen tot woon-/werkkamer en de huidige woonkamer vervolgens meer bij de keuken betrekken. Een nieuwe keuken is ook nog een grote wens maar dat is iets voor volgend jaar (of nog later…).

Voor dit jaar hebben we nu alleen buiten nog enkele “noodzakelijke” klussen. We hebben ruim 17 ton grus op het terrein liggen voor het aanvullen en egaliseren van de oprit en voor in de carport. Dat doen we zelf, met het handje… Verder willen we de carport nog dichtmaken zodat we daar deze winter onze auto sneeuwvrij kunnen parkeren. Houten regels en plaatjes hiervoor hebben we al liggen, nu alleen nog even de tijd vinden om alles te monteren. Het buiten-schilderwerk en het vervangen van enkele slechter wordende ramen beneden hebben we, weloverwogen, uitgesteld tot volgend jaar zodat we dan ook nog wat te doen hebben 😉.

Even op en neer

24 Augustus 1973 trouwden mijn ouders en voor de snelle rekenaars onder ons, dat betekent inderdaad dat ze dit jaar 50 jaar getrouwd zijn. Uiteraard een reden voor een feestje. Een feestje waar wij uiteraard ook niet mochten ontbreken.

Met kinderen die alweer naar school gaan, ouders die werken én een hond die nog nooit langer dan één dag naar een opvang is geweest is dat best een hele uitdaging. Helemaal als je op een kleine 1900 kilometer afstand woont… Na wat avondjes puzzelen op vluchten, overnachtingen én opvang voor Nora was het plan gereed en kon de uitvoering beginnen.

Op donderdagavond vlogen we, inclusief gratis turbulentie, naar Nederland om daar vervolgens een korte, onrustige nacht door te brengen in een hotelletje onder de rook van Schiphol. Hier werden we gewekt (voor zover we al geslapen hadden…) door de overvliegende vliegtuigen maar dat werd gelukkig ruimschoots goedgemaakt door het lekkere, uitgebreide ontbijt. Na het ophalen van de huurauto op Schiphol zijn we naar Harskamp gereden om daar in te checken in hotel Franken (5* hotel aan de Laarweg, aan te raden! 😉).

Dit “hotel” is overigens niet lang meer te boeken aangezien het te koop staat! Geïnteresseerd in deze karakteristieke twee-onder-een-kap en fijne familiewoning? Neem even een kijkje hier https://www.funda.nl/koop/harskamp/huis-42253478-laarweg-104/

Diezelfde dag mocht ook een bezoek aan opa en oma “visjes” in Bennekom natuurlijk niet ontbreken en ’s avonds hebben we lekker gegeten en gezellig bij gekletst bij de familie van Riel in onze oude straat in Ede.

De zaterdag begon “lungt” (dat is Zweeds voor rustig) en zijn we even gaan kijken bij de nieuwe woning in aanbouw van mijn ouders. ’s Middags en ’s avonds was het feestje. Niet groots en uitbundig maar gezellig, ongedwongen en vooral ook met een superlekker warm- koud- en ijsbuffet!

Na een korte nacht vertrokken we zondagochtend in alle vroegte (03.30 uur…) weer richting Schiphol om vervolgens tegen 12.00 uur weer thuis in Zweden te arriveren.

Bijna thuis! (nabij Arlanda Airport)

Het had wat voeten in de aarde maar we zijn blij en gelukkig dat we dit hebben mogen meemaken!

Oh en Nora heeft dus voor het eerst gelogeerd. 3 Nachten in een Hunddagis (hondenopvang) waar ze ook al eens eerder één dag was geweest. Dit ging redelijk goed maar het was erg wennen voor haar. Dit bleek zowel uit de foto’s als uit de berichtjes die we kregen. Poepen en plassen bij vreemden blijft tóch een dingetje… Uiteindelijk kwam ook dit natuurlijk goed maar je zult begrijpen dat zij dolblij was toen we haar weer kwamen ophalen én dat ze vervolgens 2 dagen nodig had om bij te komen van deze nieuwe ervaring. Dit gold overigens ook voor ons…😉.

Nazomeren

Hopelijk zit dat er nog een beetje in maar met de enorme hoeveelheid muggen op dit moment mag het van mij ook wel meteen 10 graden gaan vriezen!

Het wordt vaak gezegd, veel muggen in Zweden, maar vorig jaar hadden we er niet tot nauwelijks last van (en dat is meestal zo hier waar wij wonen). Hoe anders is dat nu. Het droge voorjaar gevolgd door een relatief natte zomer heeft gezorgd voor ideale mug-omstandigheden op dit moment. Met name Anniek maar ook Leonie en ondergetekende ervaren toch wel overlast van de vele prikken die nogal dikke, jeukende bulten tot gevolg hebben. Niet fijn maar hee, wij willen zo graag in Zweden wonen… We houden ons maar vast aan het feit dat dit voor hier niet echt normaal is en dat het voornamelijk te wijten is aan de toch wel uitzonderlijke weersomstandigheden. Volgend jaar hopelijk weer (nagenoeg) mug-vrij.

Nazomer of niet we merken aan alles dat de herfst alweer voor de deur staat. De paddenstoelen vliegen de grond uit, waaronder heerlijke cantharellen, en de eerste boombladeren verkleuren. ’s Avonds wordt het al sneller donker én daarmee frisser. Weer een nieuw seizoen voor de deur met al zijn facetten. Dat is het mooie van Zweden, hier heb je nog écht vier seizoenen. We kijken uit naar onze 2e herfst én winter hier!

Tot slot

En zo komt er ook weer een einde aan dit blog. Leuk om jullie weer even mee te nemen in ons leventje hier in Zweden! Leuk ook om te horen dat het blog met veel plezier gelezen wordt en dat zoveel mensen ons op deze manier blijven volgen, daar doen we het toch voor 😊.

Het was erg fijn om weer even in Nederland te zijn en de mensen te zien en spreken die dicht bij ons staan maar het is geen thuis meer. Thuis is nu hier, op de Svedjavägen 69 in Segersta. Mooi dat het ons toch redelijk snel gelukt is om een totaal vreemd huis in een totaal vreemde omgeving en in een nieuw land als “thuis” te kunnen ervaren. Een (t)huis ook dat we steeds meer eigen maken en daardoor steeds beter past.

Uiteraard hebben we de afgelopen periode ook weer regelmatig foto’s geschoten. Een klein overzicht vind je weer in het fotoalbum hier.

Lieve groet en tot de volgende blog!
Rob, Leonie, Anniek, Iris & Nora

6 antwoorden naar “Weer naar school…”

  1. Het was leuk om jullie weer even te zien en te spreken. Maar het is vooral fijn te lezen dat jullie het zo naar jullie zin hebben en dat jullie je in het mooie huis daar ook echt thuis voelen. Ga zo door met mooie foto’s en een leuke blog zo nu en dan.

  2. Het was weer een heel leuk blog om te lezen , we hadden het dit jaar graag met eigen ogen gezien maar door omstandigheden waar wij niets aan kunnen doen lukt het dit jaar niet meer. Maar volgend jaar gaat het vast lukken. 😘

  3. Leuk om weer helemaal op de hoogte te zijn ookwas het fijn jullie weer even gesproken te hebben ophet feest van jullie ouders lieve groet van ons beiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.