Winterslaap met een nare droom

Daar waar in Nederland de lentetemperaturen zich alweer aandienen zitten wij hier in midden Zweden nog behoorlijk in de winterse omstandigheden. Weliswaar piekt de temperatuur óp de dag steeds vaker boven het vriespunt maar met ’s nachts nog temperaturen onder 0 verdwijnt de sneeuw niet heel snel. Desalniettemin beginnen ook wij langzaam uit onze winterslaap te ontwaken 😊

Een winterslaap die overigens in het teken staat van een hele nare droom. Een droom die helaas geen droom blijkt maar werkelijkheid… Voor het eerst sinds onze emigratie worden we geconfronteerd met iets waarvan je hoopt dat het nog heel lang zou duren; het (ernstig) ziek worden van een ouder.

Daar waar ons blog tot nu toe vooral bestond uit goed en leuk nieuws is dat nu dus anders. Natuurlijk nemen we jullie mee in de veelal positieve en leuke ontwikkelingen de afgelopen maanden maar de rode draad is toch wel het ernstig ziek worden van Leonie haar moeder. En ook mijn vader, al langer in de lappenmand, heeft een slechte periode achter de rug. Het is dit nieuws dat ons deze wintermaanden in haar greep heeft gehouden (en nog steeds houdt) maar waarvan we ook vinden dat het juist daarom in dit blog een plekje moet krijgen.

Alles anders na kerst 2023…

Het is zo’n moment waarvan je nooit meer vergeet waar je was toen je het nieuws hoorde. Voor ons was dit 27 december ronde de klok van elven ’s ochtends in de Dollar Store bij de afdeling dierenvoeding…

Na al enkele weken (vage) klachten die niet over gingen ging de moeder van Leonie die ochtend voor een echo naar het ziekenhuis in Ede. En dat bleek niet goed. Sterker nog het was zo ongeveer het meest slechte scenario dat je maar kunt bedenken en dat sloeg in als een bom. Nader onderzoek wees uit dat het galwegkanker blijkt te zijn mét uitzaaiingen, niet behandelbaar en het advies: ga voor kwaliteit, BOEM!

En zo staat je leven ineens op z’n kop. Uiteraard in eerste instantie voor de ouders van Leonie maar ook voor ons, ineens zo ver weg van elkaar. Het viel niet mee de eerste weken. We belden met beeld veel heen en weer over hoe, wat en vooral ook waarom? De eerste week van februari is Leonie ook een week naar Nederland geweest om met haar ouders te praten over wat komen gaat en hoe daarna maar vooral ook om nog mooie herinneringen te maken. Een week die ze alle drie als zeer waardevol hebben ervaren, zo fijn.

De inmiddels gestarte chemotherapie in combinatie met het positieve karakter van Leonie haar moeder én het vooralsnog uitblijven van al te heftige klachten geven ons zeker hoop. En wij blijven ook positief! De wens om in ieder geval nog één keer (liefst vaker) naar ons in Zweden te komen in april of mei krijgt langzaam vorm en zelfs naar kerst 2024 in Zweden mét Hollandse oliebollen wordt al heel voorzichtig uitgekeken.

Spreuk

En ook voor mijn ouders hopen we dat ze ons opgebouwde leven en ons mooie stekkie hier snel mogen komen bewonderen. Iets wat er tot nu toe helaas nog niet van is gekomen, iets waar de afnemende gezondheid van mijn vader aan ten grondslag ligt.

Als sinds enkele jaren kampt hij met een slechter wordende gezondheid als gevolg van een niet (goed) functionerende long. Inmiddels is zelfs duidelijk geworden dat deze long helemaal niet meer werkt met benauwdheid en vermoeidheid tot gevolg. In combinatie met hevig hoesten werd dit begin dit jaar zo erg dat een ziekenhuis opname met bloedtransfusie onvermijdelijk bleek.

Inmiddels zijn we ook hier drie maanden verder en gaat het, naar omstandigheden, redelijk “z’n gangetje”. Na het ziekenhuis volgde een korte opname in een revalidatiekliniek en inmiddels is hij weer thuis. Met therapie, goede voeding en de liefde van mijn moeder hopen we dat hij straks nog lekker mag gaan genieten van hun nieuwe huis!

We wisten al dat hij asbest op de longen heeft maar inmiddels, na diverse scans, is duidelijk dat we ook hier met kanker te maken hebben. En, zeker in zijn huidige fysieke toestand, niet behandelbaar. Ook hier staat kwaliteit van leven dus voorop.

Zo, dit is de meest heftige paragraaf die ik, tot nu toe, heb geschreven. Het heeft me ook meer tijd gekost dan normaal. Toch vinden we dat óók dit niet onbeschreven mag blijven omdat het leven nu eenmaal niet alleen maar uit leuke, gezellige ditjes en datjes bestaat. Vanaf 27 december 2023 ziet ons leven er anders uit, kijken we anders naar de toekomst en is de glans (een beetje) verdwenen maar…

Het leven gaat door

Ondanks de nare berichten gaat ons leven hier ook gewoon door. De kinderen moeten naar school en sport, wij hebben werkverplichtingen en we hebben een huis en huisdieren te verzorgen. Enerzijds zwaar, wetende wat er zich bij geliefden in Nederland zich afspeelt, anderzijds zorgt het ritme ook voor de nodige afleiding.

De maanden januari t/m maart staan hier vooral in het teken van de winterse bezigheden. Naast regelmatig sneeuwruimen en zorgen dat leidingen niet bevroren raken zijn dit met name de winterse sporten. Denk hierbij aan schaatsen op natuurijs, skiën en langlaufen. Met het eerste hadden we vorig jaar al ervaring opgedaan maar met de laatste twee nog niet.

Als oud-skiër… (nou ja, in een heel ver verleden ben ik 3 keer over een weekje op wintersport geweest en heb ik gesnowboard) was het toch wel een wensje om dit weer op te pakken. Geen snowboard meer maar op de ski’s. En hoe mooi dat dit hier, praktisch in onze eigen achtertuin al prima kan.

De rest van de familie had echter nog geen ervaring. Oké, Leonie is ooit één keer van de helling in de hal in Bottrop letterlijk naar beneden gevlogen op ski’s maar dat was niet zo’n goede introductie in het skiën… Lang verhaal kort, we zouden met z’n allen op les gaan om te kijken of het zou bevallen.

En dat deed het! Althans met name voor Iris en mij. Leonie vond de proefles leuk en leerzaam maar verkiest vooralsnog toch het rustige en meer veilige van langlaufen. Anniek weet het nog niet terwijl de proefles best goed ging. Zij moet nog even wat vertrouwen krijgen.

Skiles

Iris is inmiddels twee keer met school wezen skiën en in de voorjaarsvakantie zijn we lekker met z’n tweeën een ochtendje naar de plaatselijke skipiste geweest. Weliswaar voor mij nog best wat wiebelig én nog niet van alles pistes af maar desalniettemin een heerlijke ervaring die volgend jaar zeker een vervolg gaat krijgen!

Iris is sowieso gemaakt voor de (winterse) omstandigheden hier! Sinds het begin van dit jaar heeft ze nu 2 keer in de week kunstschaats les. 2 Keer over 2 uur waarvan 1 uur schaatsen en 1 uur grondtraining. Het wordt dus steeds serieuzer 😊. Ze doet het ook zo geweldig en heeft er écht talent voor, zo mooi om te zien!

Kunstschaatsen

En Anniek is onze eigen, lieve (en soms onuitstaanbare…) prototype puber. Wars van sporten of andere (sociale) bezigheden slaat ze zich er toch ook maar mooi doorheen. Ze gaat regelmatig met vriendinnen op stap, doet het goed op school én heeft sinds kort een baantje! Ze is, onder de bezielende leiding van Leonie 😉, ook begonnen met werken op Kungsholmen. Erik en Billan (de eigenaren) waren zo te spreken over haar inzet de eerste keer dat ze nu vaker mag komen helpen. Ze verdient zo een mooi zakcentje bij én houdt zich dan even niet bezig met Sociale Media, gamen, bankhangen etc.

Anniek werken

We kunnen niet anders dan supertrots zijn op onze meiden!

Beestenboel

Tja, onze beestenboel mag natuurlijk niet onbenoemd blijven in dit blog! Met Nora, Simba én Selma gaat het erg goed. De laatste 2 zijn net voor kerst “geholpen” en Nora staat voor april op de lijst…

Het zijn alle drie bengels en soms ook gewoon te veel én te druk maar onder aan de streep zijn we erg blij met ze. De katten, met name Selma, zijn erg aanhankelijk en échte gezelligheidsdieren. Nora is dat ook en vindt andere mensen nog steeds erg interessant en vooral leuk. Met andere honden heeft ze niet zoveel dus dat is altijd even spannend. “Nadeel” is dat ze hier weinig met andere mensen en honden in aanraking komt wat maakt dat ze sociaal een beetje een aparte maar daardoor ook wel weer hele lieve, speciale hond is. Ze heeft een leuke relatie met Simba die haar met enige regelmaat uit haar eigen mand verdrijft en ze kan goed blaffen maar meestal loeit ze meer als een koe. Zoals gezegd onze speciale, hondstrouwe lieverd!

Lentezon

Soms lijkt het leven hier in Zweden in de winter een beetje tot stilstand te komen. Hoe anders is dat als de lentezon zich, heel voorzichtig, laat zien én de temperaturen steeds vaker boven nul komen! Plannen voor het voorjaar én zomer worden gemaakt, zaadjes en plantjes worden gepoot en de laatste sneeuw wordt vakkundig uit het zicht verwijderd.

In april ga ik een week naar Nederland om mijn ouders te helpen bij het verhuizen naar hun nieuwe huis. Naast verhuizer zal ik waarschijnlijk ook worden ingezet als klusser maar dat doe ik graag. Ook onze zomervakantie staat al vast en dat wordt, wederom, een bezoek aan Nederland. 2 Weken eind juni. De meiden hebben hier dan al vakantie en zo kunnen we in Nederland dan profiteren van het feit dat het nog net geen hoogseizoen is. Vóór de emigratie zeiden we tegen elkaar dat we ons niet verplicht voelen om Nederland elk jaar als vakantieland aan te houden maar met de huidige ontwikkelingen kunnen én willen we even niet anders…

Tot slot

En zo komt ook aan dit blog weer een einde. Aan het einde van het vorige blog wensten we jullie een “…een mooi, gezond en liefdevol 2024” toe. Uiteraard geldt deze wens nog steeds maar inmiddels weten we uit eigen ervaring dat het toewensen van gezondheid niet automatisch betekend dat diegene dat ook krijgt of behoudt helaas…

En toch, ondanks de slechte film waarin onze ouders de hoofdrol en wij een bijrol spelen op dit moment, blijven we positief naar onze toekomst toe. We proberen nog meer dan voorheen te genieten van de kleine dingen, de aanstaande lente en ons bevoorrechte leven hier in het prachtige Segersta. En nog meer dan eerder zouden we willen meegeven dat je je dromen moet waarmaken en er niet mee moet wachten totdat het misschien niet meer kan. Pluk de dag!

Hele fijne, zonnige paasdagen toegewenst en tot ons volgende blog.

Lieve groet en tot de volgende blog!
Rob, Leonie, Anniek, Iris, Nora, Simba & Selma

PS. Vergeet je niet om ook weer even de foto’s van de afgelopen periode te bekijken? Er zitten best weer een paar mooie plaatjes bij al zeg ik het zelf 😉.

Fijne paasdagen

6 antwoorden naar “Winterslaap met een nare droom”

 1. Wat een indrukwekkend mooi blog deze keer. We zijn natuurlijk op de hoogte met de ziekte van beide ouders en leven daarom met jullie allemaal mee daar. Maar gelukkig zijn er toch ook heel veel mooie momenten daar!!!! Blijf ervan genieten en we leven met jullie mee, altijd weer benieuwd naar het volgende blog…groetjes van Hilda en Wim

  • Hoi Hilda en Wim, Dank je voor jullie berichtje en lief dat jullie zo meeleven, fijn om te horen! Maar inderdaad, we blijven ook gewoon doorgaan met het maken van mooie herinneringen hier in Zweden 😊👍. Tot het volgende blog, lieve groet van ons!

 2. Beste Rob, Leonie, kinderen en beestenboel, Mooi blog weer met helaas ook een trieste inhoud. Superknap hoe jullie er mee omgaan en er toch iets moois van maken daar in Zweden. Ik wens jullie heel veel mooie momenten samen. Jullie zullen deze momenten nu nog bewuster gaan beleven. Geniet van elkaar en ook veel sterkte.
  Tot de volgende blog.
  Gr Jerry

  • Hej Jerry! Leuk dat je ons nog steeds volgt 👍 en bedankt voor je mooie berichtje, kunnen we erg waarderen 😊.
   Met jou/jullie verder ook alles goed?

   Groet terug en tot het volgende blog!

 3. Dag Leonie, Rob, Anniek en Iris,
  Indrukkend Rob, hoe je de situatie die nu speelt beschrijft. Het was altijd leuk om te lezen hoe het jullie gaat daar in Zweden. Helaas spelen er ook wel eens zaken die zorgen baren en verdrietig maken. Mooi dat je die ook benoemt. Maar jullie positiviteit blijft door het verhaal heen stralen. Dat is goed om te lezen.

  Hartelijke groet uit Barneveld
  (Ome) Henk

  • Bedankt voor je mooie berichtje Henk, fijn om te lezen (voor ons allemaal hier). En vooralsnog is óns glas inderdaad nog steeds halfvol, we blijven er dus positief in staan!

   Groet terug van ons allemaal 🌞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.